Kikare och kaffetermos

Hur skiljer man en- och talltita åt? Titta här!

Med kikare och kaffetermos är en fyllig introduktion till dig som just startat med fågelskådning: Hur man börjar • Var man skådar • När på året man skådar • När på dygnet man skådar • Hur man väljer kikare • Hur man väljer fågelbok och allt annat som hör skådningen till.


Men boken ger också så mycket mer: fördjupningar för dig som gått vidare till både nivå 2 och nivå 3 på fågelskådningens trappa. Och som börjat fundera över begrepp som ruggning, tertialer, handpenneprojektion, innerfansinskärning, karpaltäckare och färgavvikelser. Eller som vill veta mer om systematiken:

vad är en ras, vad är en art?


Med kikare och kaffetermos är fågelboken
som följer dig genom ett helt skådarliv.

Fåglar lär oss om världen (Ystads Allehanda 14 december 2020)

Handfasta tips till vetgiriga fågelskådare (ÖsterlenMagasinet 24 december 2020)

"Här finns en källa att ösa ur med massor av bra tips/.../Riktigt många bra tips, inte bara för nybörjaren/.../Mycket användbart!/.../Mycket lättöverskådligt och en fantastisk sammanställning/.../Med kikare och kaffetermos är en faktaspäckad bok om fågelskådning med massor av användbara tips för skådaren. Boken bör tilltala såväl de som just börjat titta på fåglar som lite mer erfarna skådare. Jag rekommenderar den varmt!."

Mikael Arinder, Anser  1/2021


"Upplägget är klokt och attraherar såväl nybörjare som mer erfarna skådare; här finns mycket att hämta och mycket att lära för alla!/.../Bokens mäktiga kunskapsinnehåll presenteras genomgående i små textavsnitt, kombinerade med ett generöst fotomaterial/.../Lättillgängligt och suveränt!"

Åke Anderson, GRUS Fåglar i Västergötland 1/2021


"Med kikare och kaffetermos innehåller alltså det en fågelskådare behöver för att komma in i gamet, allt från grundläggande fakta om kikare, klädsel, fågelskådningens konst, holkar, åldersbestämning, sträckräkning, rapportering till hur man beskriver var en fågel sitter: 'Ringtrast kl. 10 i gröna busken.' Tack för kaffet! Köp boken om du är intresserad av att lära dig mer om fåglarnas sköna värld."

Tomas Carlberg, Fauna & Flora 1/2021


"Denna nya bok från Magnus Ullman innehåller massor med tips för den som precis börjat skåda fågel eller hållit på i några år/.../också mycket matnyttigt för den avancerade hårdskådaren som hunnit slita ut några tubkikare/.../En mycket bra bok som täcker det mesta som rör fågelskådning både i text och fina bilder."

Yngve Hareland, Fåglar i Uppland 1/2021


Uppslag ur boken

Lär dig allt om fågelskådning!